Well-Architected Framework: De ledende skyleverandørene AWS og Azure under lupen

AWS og Microsoft står bak to av de kraftigste skytjenestene på markedet. Deres såkalte «Well-Architected Frameworks», en slags instruksjonsmanual for skyen og er nok en del av årsaken til suksessen. Finn ut mer om hvilke fordeler disse rammeverkene kan gi deg og virksomheten din.

Skyløsningene til markedslederne AWS og Microsoft scorer høyt med deres overlegne ytelse, mangfoldige tjenestespekter, sikkerhet og kostnadseffektivitet, men kan også virke overveldende i sin kompleksitet. Deres såkalte Well-Architected Frameworks gjør disse fordelene mer tilgjengelige for både private og offentlige virksomheter.

Skyløsning AWS og Azure

Er du misfornøyd med stabiliteten til skyinfrastrukturen din? Har du en gryende mistanke om at skyen din kan bli mer skalerbar, sikker og kostnadseffektiv? La oss legge de to markedslederne under lupen og ta en nærmere kikk på deres fordeler og ulemper.

Amazon Web Services (AWS) og Microsoft (MS) Azure anses som enormt kraftige skyplattformer. Med henholdsvis 32 % og 20 % markedsandeler har de med rette etablert seg som ledende i markedet. Suksessen deres kan tilskrives deres evne til å gi virksomheter tilgang til en uslåelig variasjon av skalerbare skytjenester og forretningskritiske løsninger.

I denne artikkelen får du vite hvordan du kan utnytte disse skyplattformene på best mulig måte, ved hjelp av deres Well-Architected Frameworks, og lære mer om viktige forskjeller mellom disse rammeverkene.

AWS og Azure - to markedsledende og komplekse skyløsninger
Amazon og Microsoft har levert skyplattformer med AWS og Microsoft Azure i mer enn et tiår og drifter komplette skybaserte infrastrukturer. Begge plattformer tilbyr brukerne enorme fordeler:

  • Høy driftskvalitet: Takket være god dimensjonering av datakraft, er driftsforsinkelser praktisk talt ikke-eksisterende.
  • Skalerbarhet: Vokser bedriften din raskt? Begge skyplattformer tilbyr den nødvendige fleksibiliteten for dine behov.
  • Sikkerhet: De nyeste sikkerhetskonseptene minimerer risikoen for hacking, data- og informasjonslekkasjer.
  • Kostnadseffektivitet: AWS og Azure tilbyr langt mer attraktive avtaler enn de fleste mindre skyleverandørene samt god funksjonalitet for kostnadskontroll og optimalisering.
  • Redusert karbonavtrykk: De store skyplattformene utnytter energi mer effektivt enn lokale datasentre og selskapene bak investerer enorme summer i forskning og utvikling på dette området.
  • Driftssikkerhet: Et stort nettverk av sammenkoblede datasentre fordelt på alle kontinenter bidrar til at nedetid i praksis aldri forekommer.

Skal du virkelig nyte godene av disse fordelene, må du aller først forstå skyplattformen du bruker og hvordan den kan utnyttes optimalt. Dette kan være lettere sagt enn gjort.

Well-Architected Framework: Beste praksis for optimal bruk av skytjenester
Antallet løsninger og muligheter AWS og Microsoft Azure tilbyr brukerne sine, er enorme. Begge tilbydere utvikler hundrevis av produkter for skytjenestene sine, som kundene kan benytte for å bygge sine egne individuelle skyprogrammer.

Denne bredden av produkter har vokst raskt og stabilt gjennom flere år. Som en følge av den omfattende utvidelsen av løsninger i skysystemene, har kompleksiteten til AWS og Microsoft Azure nådd et nivå som gjør det vanskelig selv for eksperter å ha en fullstendig oversikt.

For å gjøre det lettere for sluttbrukere å forstå det omfattende settet med løsninger og muligheter, har begge tilbydere utviklet et hjelpesystem bestående av beste praksis. Deres såkalte Well-Architected Framework (WAF) gir brukere en veiledende introduksjon til systemene og muligheten til å dykke dypere ned i materien ved hjelp av kursing. Rammeverkene er spesielt rettet mot IT-ansatte som ønsker å tilegne seg den nødvendige kunnskapen for å styre det skybaserte miljøet i virksomheten sin.

Rammeverkene for AWS og Microsoft Azure gjør det mulig for virksomheter å få mest mulig ut av løsningene til tross for plattformenes betydelige kompleksitet. Ved hjelp av denne leveransestrategien, kan du:

  • Designe agile og sikre applikasjoner for skyen
  • Løse problemer med utrullingen av skyløsningene raskere
  • Styre og drifte den skybaserte infrastrukturen mer effektivt 

AWS' og Microsofts rammeverk forklart
AWS har hatt et Well-Architected Framework siden 2015, mens Microsoft har tilbudt rammeverket for kundene sine siden 2020. AWS sitt forspran er ubestridelig, selv om Microsoft veldig raskt utvikler sitt rammeverk og med det henter inn forspranget. Rammeverket til AWS er allikevel noe mer modent og omfattende enn Microsofts rammeverk. La oss ta en nærmere kikk på de viktigste forskjellene.

Hva er fokuset til rammeverkene?
Begge baserer seg på fem pilarer, som, for det meste, sammenfaller med de tidligere nevnte fordelene. Alle beste praksiser i rammeverkene baserer seg på prinsipper for høy driftskvalitet, sikkerhet, stabilitet, kostnadsoptimalisering og ytelse.

Microsoft Azure er mer teknisk og praktisk av natur, og gir brukerne mulighet til å se hvordan en ideell løsning kan se ut gjennom kodeeksempler, presentert i rammeverket.

AWS, på sin side, er mer teoretisk orientert. Rammeverket forklarer prinsippene for hvordan AWS fungerer og skisserer mulige applikasjoner for leseren på en så detaljert måte som mulig. Den velfunderte kunnskapen bør deretter gjøre det mulig for brukeren å samhandle med skytjenesten i seg selv.

Hvordan er rammeverkene satt opp?
Rammeverket for Microsoft Azure kan gjenfinnes under Microsoft Learn. Den er delt inn i seks læringsmoduler som brukere kan gjennomføre enten sekvensielt eller individuelt.

Det tar rundt seks timer å gjennomføre alle seks moduler. De ulike læringsmulighetene er klare og strukturerte, du finner enkelt fram til det du trenger og du vet alltid hvor du bør lete for å finne det du trenger når som helst.

AWS sitt rammeverk kan gjenfinnes under lærings- og sertifiseringsseksjonen. Dette tilbudet er langt mer omfattende enn Microsoft Azures rammeverk, og utviklere kan booke heldagslæring i tillegg til flere timelange og nettbaserte kurs.

AWS’ Well-Architected Framework er en slags nettbasert læringsplattform, bestående av innhold som kan tilpasses ens eget kunnskapsnivå. Rammeverket krever imidlertid at brukeren selv tar initiativ til å sette sammen et helhetlig og strukturert sett med kurs.

Hvordan er rammeverkene strukturert? 
I kraft av sine læringsmoduler og sitt overkommelige omfang er Microsoft Azure mer strukturert og dermed lettere å navigere enn konkurrenten. Gjennom modulene henviser innholdet regelmessig til de fem grunnleggende pilarene.

AWS’ rammeverk tar på sin side form som en nettbasert læringsarena, som i større grad er gruppert rundt individuelle emner, der regelmessige referanser til de fem grunnleggende pilarene presenteres. Dette gjør det lettere å håndtere overfloden av innhold i læringsarenaen. Samtidig er den integrerte søkemotoren svært nyttig.

Konklusjon: AWS opprettholder konkurransedyktigheten foran Microsoft Azure
Både mangfoldet av innhold og omfanget av rammeverket, viser den årelange fordelen AWS har over Microsoft Azure. AWS’ rammeverk er, med sitt brede omfang, perfekt for å samle inn dyptgående og detaljert informasjon og samhandle med målrettet kursing i enkeltemner – fra nybegynner til ekspert.

Azure er for øyeblikket den største konkurrenten til AWS, og innehar et enormt potensial som enda ikke er fullt utnyttet. Man kan forvente at Microsoft snart vil ta innpå AWS med sitt eget rammeverk og om kort tid befinne seg helt i teten sammen med AWS globalt. I Norge er .

Slik bruker du Well-Architected Frameworks (WAF) for dine behov
AWS’ og Microsoft Azures skyløsninger er ikke de eneste alternativene på markedet, men med deres betydelige potensial for kontinuerlig vekst i markedskraft, blir de stadig mer attraktive for virksomheter i en rekke ulike bransjer.

Dersom du vurderer å rulle ut AWS eller Microsoft Azure i virksomheten din, ikke glem å ta hensyn til guidingen i de respektive rammeverkene. Disse rammeverkene gir IT-teamet ditt alt de trenger å vite for å lykkes med designet av skyapplikasjoner på hver plattform.

Dersom du heller skulle brukt tiden og ressursene dine på noe annet enn å studere disse rammeverkene, så er du velkommen til å kontakte oss. Experis innehar detaljert kunnskap om rammeverkene og kan støtte deg når du skal implementere rammeverkenes prinsipper på en måte som er skreddersydd for din virksomhet.

Uavhengig av om du nettopp har startet et skyprosjekt eller befinner deg midt i et slikt prosjekt, så kan Experis plukke opp tråden akkurat der du slapp den. Vi ser frem til å høre fra deg!