Wafa fikk drømmejobben gjennom Experis

Wafa fikk drømmejobben gjennom Experis

Elektroingeniør Wafa Aljabari fra Irak sto utenfor arbeidslivet da Experis skaffet henne jobb i BaneNOR. – Jeg føler meg lykkelig, heldig og takknemlig, sier Wafa Aljabari.

Wafa Aljabari kom til Bergen fra Irak i 2009 med en ingeniørgrad og stor arbeidslyst. Til tross for mange års arbeidserfaring fra hjemlandet, var det vanskelig å få relevant jobb i Norge.

Så fant hun en stillingsutlysning fra Experis til et prosjekt i BaneNOR.

– Jeg sendte inn søknaden på en fredag. På mandagen fikk jeg svar, og ikke lenge etter ble jeg kalt inn på jobbintervju, sier Wafa.

I intervjuet spurte Experis om hva hun hadde jobbet med før og hva hun hadde vært med på tidligere. Da hun fortalte om erfaringene med omfattende jernbaneprosjekter i Irak, lot oppdragsgiveren seg imponere. Wafa fikk jobbtilbudet hun knapt hadde våget å håpe på.

– Vi utlendinger tenker kanskje at vi er de siste til å få jobb. Jeg trodde aldri jeg skulle få jobben, men jeg var den første de ringte. Jeg føler meg lykkelig, heldig og takknemlig, sier Wafa.

Ett oppdrag ble til to

Hun var en av fem fra Experis som ble engasjert av BaneNOR for å lage et digitalt dokumentarkiv. Da teamet hadde løst oppgaven raskere enn planlagt, ønsket BaneNOR å gi henne en ny oppgave. Denne gang som dokumentkontrollør.

– Jeg ble veldig glad for å høre at de ville ha meg med videre. Det er et spennende, lærerikt og hyggelig arbeidsmiljø her, sier Wafa.

Den erfarne elektroingeniøren får også gode skussmål fra BaneNOR. I tilbakemeldingene står det at hun «gjør mer enn forventet».

– Jeg er glad i å jobbe og liker å være aktiv. Livet kan ikke bare handle om å trives i vakre Bergen. Jeg er ingeniør av utdanning, har jobbet hardt og har masse erfaring. Det var viktig for meg å også få en jobb på plass, sier Wafa.

Lærte norsk på jobben

Arbeidsmoralen til Wafa er det lite å si på. Allerede under norskopplæringen ba hun om praksisplass i en bedrift for å få erfaring fra norsk arbeidsliv og å lære mer norsk. Hun fikk blant annet jobb på servicedesken hos en teknologibedrift.

Der måtte hun besvare tekniske spørsmål, både på norsk og engelsk. På norskopplæringen hadde hun lært bokmål, men nynorsk var noe ganske annet.

– Jeg var redd for at alle dialektene skulle gjøre jobben vanskelig, sier Wafa.

– Heldigvis lærte jeg fort at du ikke trenger forstå mer enn 90 prosent av det folk sier, og så spør du om de kan gjenta det siste. Dialektforskjellene er jo en utfordring selv for kollegaer med norsk som morsmål, ler Wafa.