Med enveisbillett til Norge

I september kom 40 år gamle Aleksander Pradidenko til Norge for å jobbe som ingeniør. Han er én av flere titalls utenlandske ingeniører som denne våren ble rekruttert til oljeserviceselskapet Aibel gjennom et samarbeid med Experis Engineering.


I Norge, som i svært mange land, er det prekær mangel på kvalifisert arbeidskraft, og særlig ingeniører. Det norske markedet er nærmest støvsuget, og virksomheter rekrutterer i praksis ofte ved å lokke fagfolk fra hverandre med stadig høyere lønninger. I det lange løp kan mangelen på arbeidskraft bare løses ved å utdanne flere – eller rekruttere fra utlandet. En bedrift som har skjønt det, er oljeserviceselskapet Aibel, som har mer enn 5500 ansatte i Norge og utlandet. I løpet av det siste året har selskapet vært på rekrutteringsturer både i Spania og Polen i samarbeid med Experis Engineering. Konsulentselskapet Experis ble etablert i april i år, og er et selskap i ManpowerGroup.

LANGVEISFARENDE
Det var på rekrutteringsturen til Warszawa i Polen at Aibel og Experis Engineering fikk Aleksander på kroken. Han kom over utlysningen fra Experis Engineering på internett, søkte og ble invitert til intervju. Reisen fra hjemlandet Ukraina til Warszawa betalte han selv med en halv månedslønn.
– Jeg var veldig nervøs før intervjuet, blant annet fordi jeg ikke snakket engelsk til daglig i min daværende jobb. Heldigvis hjalp Aibel og Experis Engineering meg gjennom intervjuet, forteller han.
Om Aleksander var litt nervøs, hadde han de riktige faglige kvalifikasjonene, og fikk tilbud om jobb hos Aibel i Stavanger. Nå bor han sammen med sin gravide kone i en leid leilighet sentralt i Stavanger, og er i gang med sitt første prosjekt for sin nye arbeidsgiver.
– Jeg trives veldig godt. Stavanger er en hyggelig by med masse hvite trehus, og det er et godt miljø på jobben. Jeg synes generelt nordmenn er hyggelige, åpne og vennlige, sier Aleksander.
Han innrømmer at omstillingen er større for ektefellen, som ikke er i jobb ennå og heller ikke har særlige norske språkferdigheter.
– Jeg regner med at det blir enklere for henne når hun lærer seg norsk og kommer i jobb. Vår plan er uansett å bli i Norge.

VANSKELIG REKRUTTERING
– I motsetning til hva mange tror, så står ikke relevante senioringeniører i kø for å jobbe i Norge. Selv i de kriserammede landene i Europa er etterspørselen etter senioringeniører stor, og konkurransen om de beste er global, sier Tor Olav Johnsen i Experis, som sammen med kollega Monica Knutsen de Figueroa gjennomførte rekrutteringsoppdraget i samarbeid med Aibel.
Norge er ansett som et attraktivt land å flytte til, men konkurransen er hard fra andre land som England, Tyskland, USA og Canada. Norge scorer høyt på levestandard, jobbsikkerhet og muligheten til å kombinere karriere og familie. Norge er også ansett som verdensledende på teknologisk utvikling innen olje og gass.
– De som kun er ute etter de best betalte jobbene, velger ikke Norge, sier Johnsen. – Vi forteller både om hvordan det er å jobbe i selskapene vi rekrutterer for, og hvordan det er å leve i Norge.
Experis har kontorer i mer enn 50 land, og dermed gode kontakter med kjennskap til lokale arbeidsmarkeder, kultur og språk. – Dette er ikke minst viktig når vi skal gjøre intervjuer og vurdere kandidatenes kvalifikasjoner, men det skaper også trygghet for kandidater som vurderer å flytte med familien til et annet land, sier Monica Knutsen de Figueroa.

NÅLØYET
Det er en møysommelig silingsprosess kandidatene skal gjennom. Etter utlysningen mottok Experis Engineering nærmere 1000 søknader. Omtrent halvparten kunne sorteres ut med en gang på grunn av manglende kvalifikasjoner. Gjennom nye runder med vurderinger endte de med 40 kandidater som ble innkalt til intervju i Warszawa. Drøye 20 kandidater, deriblant Aleksander, fikk til slutt tilbud om jobb.
– Ikke alle virksomheter har kapasitet til å håndtere en slik rekrutteringsprosess på egen hånd, sier Tor Olav Johnsen. – Det er mange praktiske detaljer som skal tilrettelegges, slik som arbeidstillatelse, bankkonto, bolig, barnehage og skole. Det er nok grunnen til at mange bedrifter trenger bistand til prosesser som dette.
Monica Knutsen de Figueroa tror mange norske bedrifter vil være tjent med å rekruttere engelsktalende seniorkompetanse fra utlandet.
– De praktiske tingene lar seg løse, og de kulturelle forskjellene kan bidra til positivt mangfold i bedriftene. For mange virksomheter vil det være positivt å få inn litt friskt blod, og kanskje også personer med erfaringer og kompetanse fra andre land. Spesielt gjelder det bedrifter med internasjonale ambisjoner, sier hun.
– Det er ingen grunn til å sitte på gjerdet. Kompetansen finnes der ute, og Experis tilbyr innovative HR-løsninger til både små og store bedrifter.

DETTE ER EXPERIS:
• Norges største konsulentselskap
• Fagområder: IT, finans, ingeniører og ledelse
• Ca 1000 konsulenter i Norge
• 38 000 konsulenter i mer enn 50 land globalt


«Jeg trives veldig godt. Stavanger er en hyggelig by med masse hvite
trehus, og det er et godt miljø på jobben.»Aleksander Pradidenko